Een noviteit is de "nieuwe" graansoort Tritordeum. Tritordeum is een kruising tussen een harde tarwe en een oude gerst soort.

  1. Minder gluteneiwitten ( 40%) die verantwoordelijk zijn voor glutengevoeligheid en intolerantie (coeliakie), in vergelijking met andere granen. 
  2. Hoge niveaus van luteïne, een antioxidant die onze ogen beschermt tegen zonlicht,
  3. Bron van voedingsvezels (vooral arabinoxylanen en fructanen)
  4. Het meel heeft een gele kleur en een eigen smaak

De overige USP zijn vermeld in de bijlage. Tritordeum komt uit Spanje (warm klimaat). Tritordeum wordt inmiddels toegepast in o.a. koekjes, brood en crackers.

Multiflour levert een bloem en volkoren. Bio is ook mogelijk.

Logo tritordeum

Fairpricing en duurzaamheid

De teelt van Tritordeum vindt vooral plaats in de binnenlanden van Spanje. Een perfecte plaats, aangezien dit graan van een droog klimaat houdt en op redelijk schrale grond geteeld kan worden. Daarnaast is het goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Hierdoor is het graan makkelijker te telen voor biologische boeren. Binnen de Tritordeum keten is het product traceerbaar en wordt volgens het fairpricing principe gewerkt.

Minder gluten eiwitten

Tritordeum heeft meerdere waardevolle, gezondheidgerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 60% minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte, wat goed is voor de gezondheid. Daarnaast bevat het graan veel antioxidanten zoals luteïne 10 keer meer dan tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog.

Bakproducten en bakeigenschappen

Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een bijzondere zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. Het vermelden waard is dat, ondanks het verlaagde glutengehalte, er een luchtig en mals brood gemaakt kan worden van 100% Tritordeum.

Download de factsheet over Triordeum (EN)